Boende och miljö

Publicerad den

Informationsmöte i VAD:s bystuga gällande afrikansk svinpest (ASF)

Jordbruksverket tillsammans med SVA-Statens veterinärmedicinska anstalt bjöd in till ett informationsmöte i Vads bystuga 18 oktober. På plats fanns också Jägarförbundet representerade. Ett 30-tal slöt upp och fick ta del av ett mycket intressant och informativt möte gällande afrikansk svinpest och det fanns möjlighet att ställa frågor.

Maria Cedersmyg Jordbruksverket
Cecilia Hultén SVA

SVA-Statens veterinärmedicinska anstalt

Cecilia Hultén från SVA informerade om vad man har gjort och hur man nu går vidare. Mycket har hänt sedan man upptäckte första fallet av svinpest den i början av september. Idag är det ca 49 djur som analyserats med sjukdomen och dessa har hittats i ett kärnområde utanför Fagersta och Norberg.

En stor sökinsats har genomförts ett flertal gånger och som även fortsätter tillsammans med jägare från området. Vi fick också ta del av hur man har arbetat i andra länder i Europa för att bekämpa Afrikansk svinpesten(ASF) och i Belgien och Tjeckien har man lyckats att få bort svinpesten.

Jordbruksverket

Maria Cedersmyg från Jordsbruksverket informerade också om vad som skett och vad som händer framöver. Det är Jordbruksverkets roll att bekämpa smittan. ASF är en plågsam och dödlig sjukdom för vildsvin och tamgrisar. Bekämpningen av smittan påverkar hur och var vi får röra oss, där av den smittade zonen med restriktioner. Om smittan sprider sig till fler områden och till tamgrisbesättningar får det stor påverkan på vår livsmedelsförsörjning och produktion. Det påverkar också vår export till andra länder.

Jordbruksverkets beslut om åtgärder, krav och restriktioner kan/har påverkat djurägare och växtodlare och de har rätt till ersättning, exempelvis grishållare som fått sina grisar avlivade. Ersättning ges till de jägare och andra som deltar i sökande. Övriga ersättningar till andra exempelvis skogsbruk håller på att ses över.

Restriktionerna är till för att inte störa vildsvinen så att det rör på sig till andra områden.

Vi människor ska inte sprida smittan vidare med exempelvis skor, fordon och redskap därför har man tagit fram restriktioner som bland annat innebär att:

  • jaktförbud råder i den smittade zonen
  • förbud råder att vistas i skog och mark för människor
  • svamp/bärplockning inte får ske i området
  • skogsarbete har stoppats
  • sportevenemang stoppas i skog och mark
  • hundar måste hållas kopplade

Det går att ansöka om undantag om man har särskilda skäl. Detta gör man på Jordbruksverkets webbplats via en e-tjänst. E-tjänst JordbruksverketLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

I den smittade zonen får du vara:

  • inne i tätorten
  • inom en markerad tomtgräns
  • på en anlagd väg
  • på en etablerad tävlingsbana
  • i grönområden i tätbebyggda områden så som parker, grönytor och strandpromenader.

Stängsling av området

Stängsling av området kommer att ske och påbörjas i dagarna. Det rör sig om ca 130 km2 som kommer att stängslas in med 1 meter högt staket. Möte med berörda markägare och privata personer i området kommer att ske.

Jägarförbundet

Lasse Björk från Jägarförbundet informerade om deras arbete tillsammans med ett stort antal jägare (ca 400 st). Redan några dagar efter första fallet av ASF samlades jägare för att påbörja sök i området efter kadaver. Jägare som deltar får varje morgon en smittskyddsutbildning innan de får ge sig ut i området. Inga personer får på egen hand ge sig ut i området och söka, det är jägarförbundet som bestämmer när och var söket ska ske. 2-3 jägare går i små områden med några meter mellan sig. Hittade kadaver markeras och märks ut och rapporteras in. Arbetet pågår och kommer så ske under en lång tid framöver.

 

 

Fortfarande gäller restriktionerna i den smittade zonen

Alla tre poängterar att det fortfarande gäller samma restriktioner i den smittade zonen. Tillsammans får vi hjälpas åt att hålla ut och hålla smittan borta. Information uppdateras löpande på både Jordbruksverkets och SVA:S webbplatser med aktuellt läge samt frågor och svar (FAQ).

Jordbruksvertes webbplatsLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

SVA:s webbplats Länk till annan webbplats.

Sidan senast uppdaterad: