Café Gruvstugan

I den gamla gruvstugan från Östanberg ligger om somrarna inhyst ett café. Passa på att ta en fika när du är här och njut av den milsvida utsikten över sjön Leran.

Gruvstugan i grönska. Bild: Anna Falkengren

Gruvstugan i grönska. Bild: Anna Falkengren

ÖPPETTIDER

Öppettider för sommaren 2023 uppdateras inom kort!

Gruvstugan från Östanberg

En gruvstuga är en sorts allmän byggnad på ett gruvområde. Här samlades gruvarbetarna innan dagens arbete och här låg också gruvkontoret.

Gruvstugan på Flogberget stod ursprungligen i Östanberg, ett gruvområde långt österut i Norrbärke socken, mellan Spjutsbo och Larsbo. Huset byggdes under 1870-talet och användes som gruvstuga fram tills brytningen upphörde 1904. Fram till 1940-talet bodde tre familjer i huset och därefter var det sommarbostad.

På 1980-talet bestämdes att plocka ner och flytta den gamla gruvstugan till besöksgruveområdet på Flogberget. Idag är det servering på bottenvåningen.

Hjärttegel

På gruvstugans tak är lagt hjärttegel som är en typ av falstegel. Karaktäristiskt är romben i mitten av teglet, som bildar fyra avgränsade sektioner runtom: två kammare och två förmak. Därav namnet. Hjärttegel tillverkades under en begränsad period i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och görs ej längre i Sverige. Det är lättare än vanligt taktegel och har bland annat tillverkats av Kvarnsnäs tegelbruk i Saxe, Vedevågs tegelbruk samt Backa tegelverk i Danholn utanför Sundborn. Teglet var särskilt vanligt i Dalarna.


Sidan senast uppdaterad: