Café Gruvstugan

I den gamla gruvstugan från Östanberg ligger om somrarna inhyst ett café. Passa på att ta en fika när du är här och njut av den milsvida utsikten över sjön Leran.

Stängt för renovering sommaren 2024

Gruvstugan i grönska. Bild: Anna Falkengren

Gruvstugan i grönska. Bild: Anna Falkengren

ÖPPETTIDER

Sommaren 2024 är cafét stängt till följd av renoveringsarbeten.

På Facebook hittar du aktuell information och evenemang på caféets sida Flogbergscaféet

VI SÖKER ARRENDATOR!

Inför 2025 söker vi nu en arrendator till caféet i vår kära gruvstuga! För att utveckla och stärka besöksmålet Flogberget vill vi hitta en långvarig samarbetspartner som verkar i Gruvstugan hela eller delar av året.

Är du del av en förening eller har eget företag och tycker att det vore intressant att testa driva café i historisk miljö så tveka inte att höra av dig till oss på Kultur & Bibliotek i Smedjebacken så kan vi diskutera vidare!

Mejla till: samhallsbyggnad@smedjebacken.se
eller ring 0240-66 02 87 alternativt 0240-66 02 83.

Mer information om besöksmålet finns att hitta här på smedjebacken.se

Ta chansen! Det blir kul.

Gruvstugan från Östanberg

En gruvstuga är en sorts allmän byggnad på ett gruvområde. Här samlades gruvarbetarna innan dagens arbete och här låg också gruvkontoret.

Gruvstugan på Flogberget stod ursprungligen i Östanberg, ett gruvområde långt österut i Norrbärke socken, mellan Spjutsbo och Larsbo. Huset byggdes under 1870-talet och användes som gruvstuga fram tills brytningen upphörde 1904. Fram till 1940-talet bodde tre familjer i huset och därefter var det sommarbostad.

På 1980-talet bestämdes att plocka ner och flytta den gamla gruvstugan till besöksgruveområdet på Flogberget. Idag är det servering på bottenvåningen.

Hjärttegel

På gruvstugans tak är lagt hjärttegel som är en typ av falstegel. Karaktäristiskt är romben i mitten av teglet, som bildar fyra avgränsade sektioner runtom: två kammare och två förmak. Därav namnet. Hjärttegel tillverkades under en begränsad period i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och görs ej längre i Sverige. Det är lättare än vanligt taktegel och har bland annat tillverkats av Kvarnsnäs tegelbruk i Saxe, Vedevågs tegelbruk samt Backa tegelverk i Danholn utanför Sundborn. Teglet var särskilt vanligt i Dalarna.


Sidan senast uppdaterad: