Flogbergets gruva

Flogbergets gruva är en av få besöksgruvor i Sverige. Följ med ner under jord och ta del av gruvans fem hundra år långa historia! Hör historien om gruvarbetarna och deras familjer och berättelser om Gruvfrun, Flogbergsdraken och andra väsen. Eller varför inte passa på att avnjuta en fika i café Gruvstugan med milsvida utsikt över sjön Leran?
En historisk resa mellan gruvhål och dagbrott under trädens kronor. Guidade visningar sommartid för hela familjen!

Biljetter och information om övriga bokningar hittar du nedan.

Den dagliga sommarverksamheten stängd under sommaren 2024. Under vintern upptäcktes större renoveringsbehov på framför allt avloppssystemet. Det berör toaletterna i både servicehus och gruvstuga. Problemen felsöks, men ännu är det inte helt klart när de kan vara åtgärdade. Att bedriva en daglig besöksverksamhet utan fungerande avloppssystem blir svårt och påverkar i allra högsta grad beslutet om att pausa verksamheten.

Därtill behöver vi, efter att ha testat flera typer av lösningar, hitta en varaktig form för driften av ett sommarcafé i gruvstugan. Vår önskan och ambition är att ha en lösning på plats till sommaren 2025.

Kultur- & Biblioteksavdelningens ambition är fortsatt, och tills något annat uttalas, att driva verksamheten på Flogberget på ett för personalen och verksamheten hållbart sätt. För att kunna göra det kommer delar av verksamheten att behöva förändras och kanske förläggas andra tider på året, något vi kommer att återkomma till längre fram!

Vi önskar att Flogberget ska bli en samverkansplats för lokala aktörer, där flera olika verksamheter kan inrymmas tillsammans med cafét och gruvan. Välkomna åter sommaren 2025!

 

Bokningar & Biljetter

Här hittar du sommarens biljetter för hela familjen och information om gruppbokningar och skolbesök.

Femhundra år av historia

På Flogberget har brutits järnmalm sedan 1500-talet, vilket de många och djupa gruvhålen vittnar om. Läs om vår historia här.

Café Gruvstugan

Nu söker vi arrendator inför 2025! Klicka här för kontakt och mer information.

Inför besöket

Gruvan är en alldeles speciell plats. Innan ert besök, kolla in vår checklista som vi satt ihop för att göra upplevelsen under jord så bra som möjligt.

Flogbergsspelen

Varje sommar håller Flogbergsellskapet i de populära Flogbergsspelen vid ett par tillfällen. Klicka här för att få veta mer om spelen och sellskapet!

Romboleden

Vandra på Flogberget! Flogberget är del av den tusen år gamla pilgrimsled som sträcker sig från Köping i söder till Trondheim och Olav den heliges grav i Nidarosdomen i norr.