Hjärtstartare

Årligen drabbas så många som 10 000 personer i Sverige av ett hjärtstopp. Det är alltid en dramatisk situation som kräver snabba och rätt åtgärder.

Hjärtstartare

Viktigast är att snarast få den drabbade under vård. Men vägen dit kan vara lång och oftast tar det minst 10 minuter innan hjälpen når fram. Det är dyrbara minuter som måste utnyttjas på bästa sätt. Innan ambulans anländer är det viktigt att så snabbt som möjligt få igång personens hjärtrytm igen. Det kan ske med hjälp av en hjärtstartare (automatisk extern defibrillator). Tiden från det att hjärtat stannade till att en hjärtstartare börjar användas, är den viktigaste överlevnadsfaktorn. Därför är det viktigt att det finns en hjärtstartare till hands och att många vet var den finns.

I Smedjebackens kommun finns i dag ett flertal hjärtstartare. Var dessa är placerade står i dokumentet som finns länkat nedan.

Vårt mål är att var man än bor i kommunen ska man känna sig trygg. Därför satsar Smedjebackens kommun på att öka antalet hjärtstartare i kommunen. Bor man i ytterkanten av kommunen kan väntan vara lång på räddningspersonal, därför är det viktigt att en hjärtstartare finns i närheten där man bor.

För att öka tillgängligheten för alla innevånare köper kommunen in uppvärmda skåp där hjärtstartaren placeras. Skåpet är placerat på fasaden till byggnaden, vilket gör att hjärtstartaren alltid är tillgänglig.

Sidan senast uppdaterad: