Frågor och svar om feriearbete

På denna sida samlar vi vanliga frågor och svar om feriearbete för dig som ungdom. Hittar du inte svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ned på sidan.

Under vecka 18-20 kan du som ansökt om feriearbete förvänta dig ett svar (jobberbjudande eller avslag) på din ansökan. Vi börjar med de yngre årskullarna, 2005-2006, och hanterar årskull 2004 löpande därefter.

Håll koll på din mejl och skräpkorgen!

Fördelningen av feriearbeten sker via lottning utifrån de önskemål som inkommit i vårt rekryteringssystem, Varbi Feriepraktik. Vid fördelningen prioriterar vi de yngre årskullarna, 2005-2006, och hanterar årskull 2004 löpande därefter. Detta gör vi för att så många ungdomar som möjligt, någon gång under en treårsperiod, ska få möjlighet att feriearbeta hos oss.

Då trycket på vissa arbetsområden och perioder är högt är det tyvärr inte möjligt för oss att tillgodose allas önskemål. Vårt fokus ligger på att kunna erbjuda så många som möjligt ett feriearbete, oavsett arbetsområde eller period, inom någon av kommunens verksamheter eller föreningar.

Om du ska arbeta inom äldreomsorgen behöver du enligt kommunens rutiner vara vaccinerad mot Covid-19 och kunna uppvisa ett vaccinationsintyg (covidbevis). Du behöver själv ansöka om detta hos e-hälsomyndigheten och visa ditt intyg/bevis för din handledare under första arbetsdagen.

Vid frågor, kontakta din handledare (se kontaktuppgifter i ditt jobberbjudande).

Om du ska arbeta inom verksamheterna listade nedanför behöver du ansöka om ett utdrag ur belastningsregistret. Fyll i blanketten som skickas hem till dig och skicka till Polisens inläsningscentral eller ansök direkt via Polisens e-tjänst. Utdraget, som Polisen sedan skickar hem till dig, ska du visa upp för din handledare under första arbetsdagen.

Utdrag för arbete inom skola eller förskola

Till Polisens e-tjänst Länk till annan webbplats.

 • Alla förskolor och fritidshem
 • Fritidsgårdarna ABF och Haket
 • Bärkehus lokalvård

Utdrag för övrigt arbete med barn

Till Polisens e-tjänst Länk till annan webbplats.

 • Sommarkul
 • Sommarkul Idrottsskola
 • Sommarläger Nyckelön (Bärke pastorat)
 • Kopparbostiftelsen Lägerplats/Kursgård
 • Kostenheten (kök)

Vid frågor, kontakta din handledare (se kontaktuppgifter i ditt jobberbjudande).

Nej, du som fått ett jobberbjudande har inte rätt att byta arbetsplats/period. Som det stod i rekryteringsannonsen tidigare i våras kan vi inte garantera att du får dina önskemål uppfyllda. Då trycket på vissa arbetsområden och perioder är högt är det tyvärr inte möjligt för oss att tillgodose allas önskemål. 

Om du är osäker på om du vill tacka ja till ditt jobberbjudande, ta gärna kontakt med din handledare som kan berätta mer om arbetsplatsen/arbetsuppgifterna (se kontaktuppgifter i jobberbjudandet). Låter det inte intressant kan du alltid tacka nej.

När du tackar nej till ditt jobberbjudande överlämnas det till en annan ungdom.

Om du inte är nöjd med ett beslut som kommunen har tagit kan du överklaga det. Läs mer om vem som kan överklaga och hur på vår sida för "Överklaga beslut".

I detta fall behöver överklagandet ha inkommit till kommunen inom två veckor från den dag du fick beslutet (ex. beslut om plats/jobberbjudande feriearbete). Skicka överklagandet via e-post till kommunens offentliga brevlåda: kommun@smedjebacken.se

Uppge följande:

 • Skriv vilket beslut du överklagar.
 • Skriv varför du anser att beslutet ska ändras.
 • Skriv vilken ändring du vill ha, alltså hur du vill att vi ska besluta.
 • Ditt namn och dina kontaktuppgifter vi kan nå dig på.

När ditt ärende inkommit till oss gör vi följande:

 • Undersöker om överklagandet kommit in i tid.
 • Utreder ärendet och gör en bedömning.
 • Ger återkoppling.

Om du tackar ja till ditt jobberbjudande skickar vi hem dessa blanketter till dig med posten (preliminärt vecka 20):

Blankett

Hantering

Vårdnadshavares samtycke till anställning

Om du är minderårig (under 18 år) behöver din vårdnadshavare/förälder fylla i, signera och skicka in denna blankett till kommunen senast den 31/5. Använd det förfrankerade kuvertet vi skickat till dig med per post.

Anställningsinformation och tidrapport

Denna blankett fyller du i och signerar tillsammans med din handledare under din arbetsperiod. Det är viktigt att du följer instruktionerna för att få din lön utbetald.

Intyg om lön utan skatteavdrag

Om du kommer tjäna mindre än 20 431 kr under år 2022 behöver kommunen inte dra skatt från din lön. Fyll då i denna blankett Länk till annan webbplats. och lämna in tillsammans med din tidrapport efter din arbetsperiod. Följ instruktionerna på baksidan av din tidrapport och/eller läs mer på Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats..

Utdrag ur belastningsregistret

Om du ska arbeta inom förskola/fritidshem eller på en annan arbetsplats nära barn behöver du begära ett utdrag från belastningsregistret (via Polisens e-tjänst eller blanketten du tilldelats). Utdraget, som Polisen sedan skickar hem till dig, visar du upp för handledaren på arbetsplatsen.

 

Är du osäker på om detta gäller dig? Se frågan om belastningsregister högre upp på denna sida.

 

Du får arbeta max 60 timmar fördelat på två veckor (dvs. en period) och får betalt för de timmar du arbetar (timlön).

 • Timlön för dig född 2005-2006: 80 kr/timme (inkl. semestertillägg).
 • Timlön för dig född 2004: 98 kr/timme (inkl. semestertillägg).
 • Period 1: v. 24-25 (13-26 juni 2022)
 • Period 2: v. 26-27 (27 juni-10 juli 2022)
 • Period 3: v. 28-29 (11-24 juli 2022)
 • Period 4: v. 30-31 (25 juli-7 augusti 2022)

Sommarkul innebär att leda sommarlovsaktiviteter för lediga barn och unga. Tillsammans med din handledare och andra feriearbetare leder du aktiviteter inom bl.a. friluftsliv, vandring, fiske, cykling, pyssel och idrott.

Sommarkul idrottsskola fokuserar specifikt på idrott, där du tillsammans med din handledare och andra feriearbetare leder barn och unga inom olika idrotter och dess övningar. För feriearbete på idrottsskolan ser gärna att du har erfarenhet av att vara ledare, gärna inom idrott.

Nej, vi tar inte emot sena ansökningar efter den 27/3.

Feriearbete är sommarjobb som riktar sig till ungdomar i grundskolans årskurs 9 eller gymnasiets år 1-2. Syftet med feriearbete är att ge ungdomar en fot in på arbetsmarknaden och förberedelse inför arbetslivet. 

För vara ansöka om feriearbete behöver du vara kvalificerad, dvs. uppfylla kraven:

 • Du är folkbokförd (skriven) i Smedjebackens kommun.
 • Du är född år 2006, 2005 eller 2004.

Kontakt

Om du inte hittar svar på din fråga, tveka inte på att kontakta våra kommunvägledare.

Medborgarservice

Kommunvägledare

Tfn: 0240-66 00 00

Sidan senast uppdaterad: