Frågor och svar om feriearbete

På denna sida samlar vi vanliga frågor och svar om feriearbete 2023 för dig som ungdom. Hittar du inte svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ned på sidan.

Feriearbete är sommarjobb för ungdomar i grundskolans årskurs 9 (årskull 2007) eller gymnasiets år 1-2 (årskull 2005-2006). Syftet med feriearbete är att ge ungdomar en fot in på arbetsmarknaden och förberedelse inför arbetslivet. 

Ansökan och jobberbjudande

Ansökan om feriearbete för ungdomar sker 6-26/3. Jobbannonsen syns då under kommunens lediga jobb. Du ansöker via rekryteringsystemet Varbi genom att fylla i dina personuppgifter och önskemål om arbetsområde och period.

Det är viktigt att du har en mejladress så att du kan få uppdateringar om din ansökan eller ditt feriearbete. Tänk på att du behöver komma åt mejlen hela sommaren. Använd därför inte din skolmejl om du till hösten ska byta skola/mejl.

OBS! Vi tar inte emot sena ansökningar efter 26/3.

Nej, vi inte emot sena ansökningar efter 26/3.

Under maj månad kan du förvänta dig ett svar (jobberbjudande eller avslag) på din ansökan. Vi svarar först de yngre årskullarna, 2006-2007, och därefter årskull 2005.

Håll utkik i din mejl och skräpkorg!

I mejlet med jobberbjudandet framgår ett datum för sista svarsdag.

Om du inte svarar senast detta datum försöker vi att kontakta dig via telefon och/eller sms nästkommande dag för att kontrollera att du sett jobberbjudandet.

Om du inte svarar vid våra kontaktförsök betraktar vi din tystnad som att du tackar nej till din plats. Vi skickar då ett avslag till din mejl där vi bekräftar detta och att platsen lottas ut till en annan sökande.

Om du inte är nöjd med beslutet, läs vidare under "Besvärshänvisning" nedanför.

Fördelningen av feriearbeten sker via lottning i vårt rekryteringssystem utifrån de önskemål som lämnats i ungdomarnas ansökningar. Vid fördelningen prioriterar vi de yngre årskullarna, 2006-2007, och hanterar årskull 2005 löpande därefter. Detta gör vi för att så många ungdomar som möjligt, någon gång under en treårsperiod, ska få möjlighet att feriearbeta hos oss.

Då trycket på vissa arbetsområden och perioder är högt, är det inte möjligt för oss att tillgodose allas önskemål. Vårt fokus ligger på att kunna erbjuda så många som möjligt ett feriearbete, oavsett arbetsområde eller period, inom någon av kommunens verksamheter eller föreningar.

Nej, du som fått ett jobberbjudande har inte rätt att byta arbetsplats/period. Som det framgår i rekryteringsannonsen (öppen 6-26/3) kan vi inte garantera att du får dina önskemål uppfyllda. Då trycket på vissa arbetsområden och perioder är högt är det inte möjligt för oss att tillgodose allas önskemål. 

Om du är osäker på om du vill tacka ja till ditt jobberbjudande, ta gärna kontakt med din handledare som kan berätta mer om arbetsplatsen och arbetsuppgifterna. Du hittar kontaktuppgifterna i ditt jobberbjudande. Låter jobbet inte intressant kan du alltid tacka nej.

När du tackar nej till ditt feriearbete erbjuds det direkt till en annan ungdom.

Om du inte är nöjd, läs gärna hur Smedjebackens kommun arbetar med feriejobben här ovanför i frågorna "Vad händer om jag inte svarar på jobberbjudandet i tid", "Kan jag byta arbetsplats eller period" och "Hur fördelas alla feriearbeten".

Om du vill överklaga ett beslut kan du besvära dig över beslutet genom att skicka ett mejl till kommunens offentliga brevlåda: kommun@smedjebacken.se

I mejlet anger du vilket beslut som överklagas och den ändring i beslutet som du begär. Besvärshandlingen ska ha inkommit till kommunen inom en vecka från den dag då du fick ta del av beslutet.

Inför arbetsperioden

Timlön för feriearbete år 2023:

 • 83 kr/timme (inkl. semesterersättning) för årskullarna 2006-2007
 • 100 kr/timme (inkl. semesterersättning) för årskull 2005

Den totala arbetstiden är 60 timmar under två veckor (en period).

I ditt jobberbjudande ser du vilken period du ska arbeta och kontaktuppgifter till din handledare. Kontakta din handledare i god tid före första arbetsdagen för att veta vilka arbetstider som gäller på din arbetsplats.

Datum för de olika perioderna:

 • Period 1: v. 24-25 (12-25 juni 2023)
 • Period 2: v. 26-27 (26 juni-9 juli 2023)
 • Period 3: v. 28-29 (10-23 juli 2023)
 • Period 4: v. 30-31 (24 juli-6 augusti 2023)

Om du ska arbeta inom verksamheterna listade nedanför behöver du ansöka om ett utdrag ur belastningsregistret. Fyll i blanketten som skickas hem till dig och skicka till Polisens inläsningscentral eller ansök direkt via Polisens e-tjänst.

Observera att det finns olika utdrag. Nedan ser du vilket utdrag som ska uppvisas inom vilka verksamheter:

Utdrag för arbete inom skola eller förskola

Till Polisens e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gäller för följande arbetsplatser:

 • Bärkehus lokalvård
 • Hagge fritidshem
 • Hagge förskola
 • Harnäs förskola
 • Lillgårdens förskola
 • Sagans förskola
 • Skogsgläntans förskola
 • Solhyttans förskola
 • Strandängens förskola
 • Söderbärke fritidshem
 • Vads fritidshem
 • Vinsboskolans fritidshem

Utdrag för övrigt arbete med barn

Till Polisens e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gäller för följande arbetsplatser:

 • Kostenheten
 • Sommarkul
 • Sommarläger på Nyckelön

Vid frågor, kontakta din handledare (se kontaktuppgifter i ditt jobberbjudande).

Om du tackar ja till ditt jobberbjudande skickar vi hem dessa blanketter till dig med posten:

Blankett

Hantering

Vårdnadshavares samtycke till anställning

Om du är minderårig (under 18 år) behöver din vårdnadshavare/förälder fylla i, signera och skicka in denna blankett till kommunen senast den 31/5. Använd det förfrankerade kuvertet vi skickat till dig med per post.

Anställningsinformation och tidrapport

Denna blankett fyller du i och signerar tillsammans med din handledare under din arbetsperiod. Det är viktigt att du följer instruktionerna för att få din lön utbetald.

Intyg om lön utan skatteavdrag

Om du kommer tjäna mindre än 22 208 kr under år 2023 behöver kommunen inte dra skatt från din lön. Fyll då i denna blankett Länk till annan webbplats. och lämna in tillsammans med din tidrapport efter din arbetsperiod. Är du osäker behöver du jämka Länk till annan webbplats.. Följ instruktionerna på baksidan av din tidrapport och/eller läs mer på Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats..

Utdrag ur belastningsregistret

Om du ska arbeta inom förskola/fritidshem eller på en annan arbetsplats nära barn behöver du begära ett utdrag från belastningsregistret (via Polisens e-tjänst eller blanketten du tilldelats). Utdraget, som Polisen sedan skickar hem till dig, visar du upp för handledaren på arbetsplatsen.

Under sommaren

Du som feriearbetar period 1 är ledig på midsommarafton, fredag 23/6.

För att inte gå miste om denna arbetsdag och tillhörande timlön ska du erbjudas möjlighet att arbeta in timmarna vid ett annat tillfälle. När detta kan ske bestäms i samråd med handledaren på arbetsplatsen.

 • Arbeta (max 60 timmar).
 • Fylla i och signera blanketten "Anställningsinformation och tidrapport" med din handledare.
 • Följa instruktionerna på blanketten "Anställningsinformation och tidrapport".
  • Anmäl ditt konto till Norrbärke sparbanks kontoregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Fyll i intyg om lön utan skatteavdrag eller jämka hos Skatteverket.
  • Skicka in blanketten "Anställningsinformation och tidrapport" och intyg om lön utan skatteavdrag (eller beslut om jämkning från Skatteverket) till kommunen. Det går bra att skicka med post till:

   Smedjebackens kommun
   777 81 Smedjebacken

   ... eller lämna i kommunhusets reception eller brevlåda på Vasatorget i Smedjebacken (besöksadress: Vasagatan 17, 777 30 Smedjebacken).

När du tillsammans med din handledare fyllt i och signerat blanketten "Anställningsinformation och tidrapport" skickar du in den tillsammans med din skatteuppgift (intyg om lön utan skatteavdrag eller beslut om jämkning) till:

Smedjebackens kommun
777 81 Smedjebacken

Det tar ca fyra veckor från dess att vi får din tidrapport tills din lön kan utbetalas. Lönen utbetalas normalt sett den 27:e varje månad men vi gör även extra utbetalningar runt den 10:e och 30:e. Kontakta oss om du har frågor!

Kontakt

Om du inte hittar svar på din fråga, tveka inte på att kontakta våra kommunvägledare.

Medborgarservice

Kommunvägledare

Tfn: 0240-66 00 00

Sidan senast uppdaterad: