Smedjebackens kommun, till startsida

Låna gratis idrottsutrustning

”I min värld är fritidsbanken som ett bibliotek” säger fritidschefen Siw Östlund. Alla är välkomna till fritidsbanken för att låna gratis idrottsutrustning och utöva olika fritidsaktiveter tillsammans med sina vänner eller familjemedlemmar. Den sociala delen är viktig i en människas liv och det har idrotten också blivit för många. Fritidsbanken länkar samman det sociala mötet och friidrotten.

Foto: Albetol Mohammed

Foto: Albetol Mohammed

Fritidsbanken finns etablerat i många städer och orter runt om i landet och Smedjebacken är en utav dessa. Visionen är att alla barn, ungdomar och vuxna ska kunna få möjligheten till att uppleva en aktiv fritid. Här ska inte plånbokens storlek styra utan det är besökarens önskemål. Fritidsbanken återbrukar gamla eller oanvända idrottsutrustningar såsom skridskor, skidor, bandybollar och mycket mer. Fritidsbanken är relativt ny här på den centrala orten och öppnades i mitten av sommaren förra året.

Aktiva föreningar

Fritidschefen Siw Östlund som är en utav dem ansvariga för fritidsbankensverksamhet tycker att Vasagatan 10 är en bra plats och de upplever sig synliga för kommunens invånare. Hon är mycket optimistiskt till fritidsbankens öppnande i Smedjebacken, för enligt henne är kommunen profilerad som en idrottskommun. Där kommunen har ett antal idrottsföreningar som är aktiva och främjar rörligheten hos sina medlemmar. Att etablera en fritidsbank fick god respons inte endast hos invånarna utan också hos politikerna.

Östlund hyllar privatpersonerna som har lyckats bidra med ett stort utbud av vinter- och sommarutrustningar som tagits emot av fritidsbanken. Lokalen växer genom att det kontinuerligt fylls på med utrustningar och idag finns det mer än 100 stycken fritidsutrustningar.

Efter invigningen har antalet besökare i olika åldrar ökat och nya ansikten kommer in och vill prova på olika sporter.

- Många besökare lånar en utrustning medan vissa kan låna många idrottsutrustningar samtidigt säger fritidschefen och ler.

Att låna idrottsutrustning

Personen har rätt till att låna idrottsutrustningar gratis i 14 dagar. Där låntagaren får uppge sitt mobilnummer till de anställda och blir uppringd, för att bekräfta sitt låntagande. I likhet med biblioteken finns det ingen uppsatt åldersgräns utan alla är välkomna att få låna. Östlund förklarar att det kan skapa problem för vissa att nyttja denna möjlighet till fullo. Då en del privatpersoner inte har en mobiltelefon. Internt försöker de ansvariga för fritidsbanken att hitta en gemensam metod som underlättar lånandet för alla sina besökare. Fritidsbanken nekar inte individen som önskar låna idrottsutrustning ifall han eller hon inte har en mobiltelefon.
Som på ett bibliotek finns möjligheten till att förlänga lånet på sina skidor till exempel. Där individen muntligt får motivera för fritidsbankenspersonal varför han eller hon önskar förlänga lånet ytterligare? Ifall någon har reserverat de lånade skridskorna kan lånet inte förlängas säger fritidschefen.

Önskemål om utökade öppettider

Den skillnad som finns mellan fritidsbanken och ett bibliotek är att ifall de lånade materialet går sönder eller inte återlämnas, så behöver inte personen betala.
Siw Östlund ser hur attraktivt fritidsbanken är för många besökare, och har fått många förfrågningar om att hålla verksamheten öppen under hela veckan samt helger. Hon håller med om att fritidsbanken borde vara öppet under flera dagar i veckan och att i framtiden kunna utöka öppettiderna successivt. Trots att öppettiderna inte kan ändras i nuläget är fritidsbanken uppskattad hos många Smedjebacksbor och möjligheten till att få låna idrottsutrustning gratis.

 

Här finns det många idrottsutrustningar att välja bland. Foto: Albetol Mohammed

Här finns det många idrottsutrustningar att välja bland. Foto: Albetol Mohammed

Fritidsbanken i Smedjebacken

Fritidsbanken är bemannat med personal från AME (arbetsmarknad och integrationsenheten) som också är ansvarig för fritidsbanken. Det är öppet två dagar i veckan, tisdagar och torsdagar kl. 9:00-15:00 och det kommer många besökare under eftermiddagarna. Där nyfikna besökare vill låna olika idrottsutrustningar för att kunna utöva idrotten utifrån sina förutsättningar.

- Det är, ungdomar, äldre och barnfamiljer. Det är många barnfamiljer som besöker fritidsbanken, säger en utav de tre anställda och är mycket positiv till att det finns ett stort intresse för att prova på varierande idrotter.

Stort utbud av idrottsutrustning

I butiken finner du ett stort utbud av bland annat, skridskor, längdskidor, fotbollskor, bandybollar och mycket fler. Fritidsbanken i Smedjebacken har mer en 100 st olika idrottsutrustningar att låna ut och sammanlagt finns det ca. uppemot 700 artiklar i deras sortiment. Butiken fylls på kontinuerligt med idrottsutrustningar vart efter privatpersoner skänker utrustningar. Likt det fritidschefen konstaterade ”att det finns en glädje och ett engagemang” så existerar det också hos personalen.

- Det är fantastiskt att denna möjlighet finns för att låna idrottsmateriel, säger medarbetaren med ett glatt leende på läpparna.

Den anställda ser också en fördel att det är positivt att utföra fridlufsaktiviteter gratis. Till exempel kan en pojkes dröm att bli ishockeyspelare och istället för att lägga pengar på dyra utrustningar, så finns möjligheten till att låna och uppfylla sin dröm. Där barnet får chansen att prova på hur det är att spela ishockey.

Inne i Fritidsbanken kan du som besökare se hur utrustningarna anpassas efter årstiden. När snön har smält kan alla barn och ungdomar passa på att också åka sparkcykel vid kommuntorget.

Text och foto: Albetol Mohammed

Sidan senast uppdaterad: 2019-02-12
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Fritidsavdelningen
Siw Östlund
Tfn: 0240-66 04 00