Smedjebackens kommun, till startsida

Sméleden

Smeleden

Sméleden är en 57 km lång vandringsled som börjar i Björsjö och sträcker sig norrut genom kommunen fram till Jätturn.

Leden passar bra att dela upp i delsträckor/etapper och fina rastmöjligheter finns utefter leden.

Delsträcka Etapp 1: Björsjö - Göberget

Delsträcka Etapp 2: Göberget - Silvfhyttan

Delsträcka Etapp 3: Silvfhyttan - Tunsan/Stora Bråfall

Delsträcka Etapp 4: Schisshyttan - Jätturn


Ledbeskrivning från Björsjö till Tunsan:

Leden startar vid vägkorsningen länsväg 620 och 623, centralt i Björsjö och passerar sedan upp längs med länsväg 623 till bagarstugan där den viker av upp till höger. Efter en kort vandring når man Dammsjön med fin badplats och rastmöjligheter.

Strax efter Dammsjön så passerar leden länsväg 623 och viker av upp till vänster över skogarna och en vacker vandring mot Göberget. Vid Göberget kan man se en gammal smedja från 1884 och har en fin utsikt mot Smedjebacken.

Sedan går leden vidare mot Morgårdshammar och efter vägen passerar man över Rävbergsbron (över RV 66) och vidare mot Munkbo. Efter detta vandrar man vidare efter Nybergsbanan, den gamla malmbanan, till Kolviken, förbi Näs gård till Enfastbo. Här kan man göra en avstickare på 1,5 km till Flogbergets besöksgruva, som är ett populärt besöksmål.

Sméleden fortsätter sedan efter Plogsbovägen, en av de äldsta vägarna i kommunen fram till Silfhyttan (9 km) och Väster Silfbergs gruvor. En 4 km lång malmsträcka som börjar vid Stollbergs enorma öppna och djupa gruvhål från tidig medeltid. En fantastisk upplevelse. Här fortsätter vandringen på historisk mark förbi Dammbergsgruvan och Lusitgkullagruvan fram till Schisshyttan. Här finns den fina herrgården och en vandringsled, Schisshytteleden.

Leden fortsätter sedan efter Kungsvägen viaJätturns naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster,(som är väl värt ett besök).Där kan man göra upp en eld vid kolarkojan och med båt ta sig över sjöns södra sida och besöka en grotta bildad genom vittring i kalkstenen.
På grottans väggar finns ristningar, varav den äldsta är från 1600-talet. I området finns lämningar efter bosättningar så långt tillbaka som till mitten av 1600-talet.

Efter Jätturns naturreservat lämnar leden Smedjebackens kommun vid sjön Tunsan och Stora Bråfall i Säters Kommun.

Välkommen att vandra genom Smedjebackens Kommun!


Sidan senast uppdaterad: 2019-09-23
Webbredaktör: David Wallman

Kontakt

Fritidsenheten

Siw Östlund
Fritidschef
Tfn:  0240-66 04 00
siw.ostlund@smedjebacken.se

Mer information

Karta över SméledenPDF (pdf, 7.8 MB)