Smedjebackens kommun, till startsida

"Sveriges närmaste vildmark"

Inom Smedjebackens kommun erbjuds en rad alternativ till vandring. Med tanke på den stora natur vi har kan man själv skapa sin egen tur om det så bara är dagsutflykt eller om du vill leva vildmarksliv.

Du kan promenera en tur upp på Uvberget där det finns slingor och stigar med varierad längd. På Uvberget finns även ett utkikstorn på toppen av berget.Sméleden

Sméleden börjar i Björsjö och sträcker sig norrut genom kommunen. Vid Göberget kan man se en gammal smedja från 1884. Sedan går leden vidare mot Morgårdshammar. På vägen passerar man över Rävbergsbron (över RV 66) och vidare mot Munkbo. Efter detta vandrar man vidare efter Nybergsbanan , den gamla malmbanan, till Kolviken,. Förbi Näs gård till Enfastbo. Här kan man göra en avstickare på 1,5 km till Flogbergets besöksgruva, som är ett populärt besöksmål.

Sméleden fortsätter sedan efter Plogsbovägen, en av de äldsta vägarna i kommunen fram till Silfhyttan (9 km) och Väster Silfbergs. En 4 km lång malmsträcka som börjar vid Stollbergs enorma öppna och djupa gruvhål från tidig medeltid. En fantastisk upplevelse. Här fortsätter vandringen på historisk mark förbi Dammbergsgruvan, Svartbergsgruvan, Cedercreutzgruvan och Lusitgkullagruvan fram till Schisshyttan. Här finns den fina herrgården och en kulturvandringsled och du har nu kommit halvvägs på den ca 3 mil långa norra delen av leden.

Leden fortsätter sedan efter Kungsvägen förbi Jätturns naturreservatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som är väl värt ett besök. Där kan man göra upp en led vild kolarkojan och med båt ta sig över sjöns södra sida och besöka en grotta bildad genom vittring i kalkstenen. På grottans väggar finns ristningar, varav den äldsta är från 1600-talet. I området finns lämningar efter bosättningar så långt tillbaka som till mitten av 1600-talet.

Efter Jätturns naturreservat lämnar leden Smedjebackens kommun via Stora Bråfall och går vidare till Långsjön i Säters Kommun.

KARTA ÖVER SMÈLEDENPDF (pdf, 7.8 MB)

Smèleden

Foto: S.Östlund

 

Schisshyttans vandringsled

Schisshyttans vandringsled är en 4 km lång skyltad stig. Leden följer Schisshyttebäckens lopp och visar lämningar från traktens järnhantering från mitten av 1600-talet då den första masugnen uppfördes, fram till år 1922 då den sista hyttan lades ned.

Läs mer om Schisshyttans vandringsled på Ekomuseum Bergslagens Hemsida

http://ekomuseum.se/besoksmalen/schisshyttans-vandringsled/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Romboleden

Romboleden, pilgrimsled sedan 1000-talet, är Sveriges längsta pilgrimsled och unik i sitt slag. Den startar i Köping och avslutas i Trondheim.

Leden har delsträckor genom Smedjebackens kommun från Billsjön i söder till Harnäs i norr. Vandringen bjuder på upplevelser för både kropp och själ och går längs med Billsjön, Strömsholms Kanal och Barkensjöarna vidare mot Flogberget. Passerar Söderbärke Kyrka och Norrbärke Kyrka, vilka är utmärkta startplatser för leden.

 

Sidan senast uppdaterad: 2019-02-28
Webbredaktör: David Wallman

Kontakt

Fritidskontoret

Siw Östlund
Fritidschef
Tfn:  0240-66 04 00
siw.ostlund@smedjebacken.se