Smedjebackens kommun, till startsida

Flatenbergs hytta

Bäcken vid Flatenbergs hytta

Bäcken vid Flatenbergs hytta

Flatenbergs hyttområde, cirka tre kilometer söder om Smedjebackens centrum, är en plats med en lång och rik historia. På området finns en så kallad bergsmanshyttan från 1865 bevarad med bland annat två stora ugnar; masugn och rostugn. Här tillverkades järn av bergsmännens malm i form av tackjärn. Hyttan drevs och ägdes av bergsmännen i byn ända in på 1800-talet. Järnet gjordes både för eget bruk och för vidare transport ut i landet och världen.

Järntillverkningen på platsen började under 15- och 1600 - talet i liten skala, sedan i växande takt och efter hand moderniserat ända fram till 1918 då träkolseldade masugnar blev omoderna och lades ner. Idag lever stålproduktionen vidare i Smedjebacken men i större skala och med andra metoder.

Vid hyttan kan man också se den bevarade malmbacken där bergsmännen förvarade sin järnmalm från gruvorna, en stor slagghög samt de ståtliga pelarna gjorda av slaggflis som är stommen från ett av de stora kolhusen som i övrigt var byggda av trä.
Flatenbergs hytta ingår i Ekomuseum Bergslagen. www.ekomuseum.selänk till annan webbplats

Sommarvisningar 2020. Onsdagen den 1 juli klockan 13 görs en guidad visning av Flatenbergs hytta. Med anledning av coronapandemin endast förbokning på telefon 0240-66 02 87.

Välkommen också att gå på området på egen hand. Vandringsfolder finns i brevlådan vid klensmedjan. Du kan följa olika blickpunkter med fotografier från 1920-talets början, några år efter hyttans nedläggning.

Sidan senast uppdaterad: 2020-06-09
Webbredaktör: Anna Falkengren

Kontakt

Kultur och Bibliotek
Kulturassistent

Tfn:0240-66 02 87
kultur@smedjebacken.se