Konst Runt Barken 2024

Iron

Järnet

Gamla mediumverket 📌 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kyrkogatan 13
777 30 Smedjebacken

Muralmålningen Järnet tar upp en yta av 8 m x 14 m på Gamla mediumverkets fasad i korsningen Kyrkogatan – Hamngatan i Smedjebacken. Den är utförd med sprayfärg på fasadplåt i juni 2020 av Mats Jerndal som skapar under manet Iron. Som en av de 54 konstnärer som återkommit för att delta i Arkivhusets jubileumsutställning finns hans verk även att se där under sommaren.

Järnet är Irons omfångsmässigt största verk. Det målades på knappt en vecka genom 12 timmar långa pass. Trots att konstnären dragit nytta av väggens blågrå grundton i kompositionen krävdes ett 100-tal sprayburkar.

Iron har sitt ursprung i 80-talets svenska graffittikultur. Han utför oftast inte beställningsuppdrag utan målningarna på offentliga ytor bygger på egen drivkraft. Han arbetar även med grafik. Ofta med blinkningar till Banksy och Warhol i kombination med ett mått av humor eller ironi.

Konstnären som själv också arbetar i järn och har en släkthistoria av smeder som sträcker sig flera generationer tillbaka och hade under en tid sökte ett projekt där han skulle kunna ge uttryck för detta. Detta har lett till ett utbyte mellan konstnär och plats som sällan är möjligt då en unik mängd dimensioner på en gång sammanstrålar med hjälp av konstnärens naturliga känsla för järnet som material.

Beställare: OVAKO Bar och Stiftelsen Arkivhusbyggnaden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Byggnad: Gamla mediumverket, Smedjebackens Walsverk, 1936

Mer offentlig konst i Smedjebacken hittar du i vår Konstvandring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan senast uppdaterad: