Klas Norgren

Ladan 📌 LĂ€nk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
TrollbÀcksvÀgen 10
777 91 Smedjebacken

Klas Norgren (1916-1995) föddes i Lima i norra Dalarna. Han var en autodidakt skulptör som arbetade i trÀ med hjÀlp av motorsÄg, yxa och stÀmjÀrn. Som ung började Klas Norgren tÀlja i trÀ. Det första han Ästadkom var en hÀst och deras muskel och rörelser intresserade honom sÀrskilt.

Han har bl.a. deltagit i samlingsutstÀllningar pÄ Dalarnas museum i Falun, Skogsmuseet Silvanum i GÀvle och Nationalmuseum i Stockholm. Under Konst Runt Barken visar hans dotter Rigmor Hedlund hans verk i Christer och Louise Cajanders lada i Backbyn.

PÄ 1930-talet flyttade Klas till Ludvika och arbetade först i skogen och dÀrefter pÄ dÄvarande ASEA som blev ABB och numera Hitachi. Klas gifte sig Är 1944 med Aina Johansson frÄn Jobsbo i Smedjebacken. De bodde i Ludvika, men skaffade 1955 en sommarstuga pÄ Kuludden vid Barken som Klas byggde.

Fritidsintresset var idrott. Klas var en lÄngdistansare i kanot och deltog bl.a. i VÀrdmÀsterskapet i Köpenhamn 1950 dÀr han ingick i den svenska fyrmanskanoten som vann silvermedalj pÄ 10 000 meter. Han och Aina var ocksÄ ungdomsledare och höll under mÄnga Är lÀger för Sveriges blivande kanotister pÄ BÀrholmarna i VÀsman i Ludvika.

🗂

Arkivsida frÄn 2023

Till Konst Runt Barken 2024

Sidan senast uppdaterad: