Iron

JĂ€rnet

Gamla mediumverket 📌 LĂ€nk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kyrkogatan 13
777 30 Smedjebacken

MuralmĂ„lningen JĂ€rnet Ă€r 8 m x 14 m och utförd med sprayfĂ€rg pĂ„ fasadplĂ„t vid korsningen Kyrkogatan – Hamngatan i Smedjebacken i juni 2020.

JÀrnet Àr Irons omfÄngsmÀssigt största verk. Det mÄlades pÄ knappt en vecka genom 12 timmar lÄnga pass. Trots att konstnÀren dragit nytta av vÀggens blÄgrÄ grundton i kompositionen krÀvdes ett 100-tal sprayburkar.

Iron har sitt ursprung i 80-talets svenska graffittikultur. Han utför oftast inte bestÀllningsuppdrag utan mÄlningarna pÄ offentliga ytor bygger pÄ egen drivkraft. Han arbetar Àven med grafik. Ofta med blinkningar till Banksy och Warhol i kombination med ett mÄtt av humor eller ironi.

KonstnÀren som sjÀlv ocksÄ arbetar i jÀrn och har en slÀkthistoria av smeder som strÀcker sig flera generationer tillbaka och hade under en tid sökte ett projekt dÀr han skulle kunna ge uttryck för detta. Detta har lett till ett utbyte mellan konstnÀr och plats som sÀllan Àr möjligt dÄ en unik mÀngd dimensioner pÄ en gÄng sammanstrÄlar med hjÀlp av konstnÀrens naturliga kÀnsla för jÀrnet som material.

BestÀllare: OVAKO Bar och Stiftelsen Arkivhusbyggnaden LÀnk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Byggnad: Gamla mediumverket, Smedjebackens Walsverk, 1936

Mer offentlig konst i Smedjebacken hittar du i vÄr Konstvandring LÀnk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

🗂

Arkivsida frÄn 2023

Till Konst Runt Barken 2024

Sidan senast uppdaterad: