Margaretha Eriksson Abenius

Ahlbäcksalen 19/10 – 16/11 2024

 

platser, tillstånd, möten

Vernissage 19/10 kl. 11

måndag – fredag kl. 10-18, lördagar kl. 10-14

 

Margaretha Eriksson Abenius konst har sina rötter i Bergslagslandskapet, gruvorna och sjöarna. Med en bakgrund inom måleri, grafik, keramik och skulptur har hennes arbeten med åren blivit allt mer textila. Med den tunna svarta trådens skärpa tecknar hon sina bilder.

Hon arbetar med textila tekniker i gränslandet mellan konst och konsthantverk. Blandar tryck, måleri, tovning, broderi och provar sig fram tills hon hittar intressanta lösningar och uttryck. Själva undersökandet är en viktig del av den konstnärliga processen. Liksom att återanvända material som i sig självt har något att berätta.

I sitt hus i byn Halvarsbenning utanför Norberg tillbringar Margaretha Eriksson Abenius mycket tid. Det är en miljö som ofta förekommer i hennes motivvärld. Skogen, träden, djuren, fåglarna och människorna bär en större berättelse. Vi rör oss i landskapet, använder det och påverkas. Tillsammans bildar vi historier, sekvenser av tid som passerar medan relationen mellan människa och natur förändras.


Om konstnären

Textilkonstnären Margaretha Eriksson Abenius, f. 1952, är uppvuxen i Norberg och bor sedan många år i Nynäshamn.

Hon är utbildad vid Nyckelviksskolan, Padgate College och har även en Magisterexamen i Bildpedagogik från Konstfack.

Vid sidan av sitt konstnärskap har hon arbetat som bildlärare. Sedan några år tillbaka samarbetar hon med Konstfrämjandet Västmanland, både kring konstpedagogik och i egna projekt.


Utställningar och representation i konstsamlingar

Margaretha Eriksson Abenius har ställt ut separat och deltagit i grupputställningar över hela landet. På det lokala planet har hennes konst de senaste åren kunnat ses på Galleri Norberg, Abrahamsgården, Galleri Vera och Malingsbo herrgård. Hon har också varit en återkommande utställare under Konst Runt Barken.

Hennes verk finns bl.a. hos ett flertal kommuner, Region Stockholm, Region Södermanland, Region Skåne, Österåkers församling, Statens Konstråd och Malmö museum.

 

Sidan senast uppdaterad: