Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Kontakta oss

Vanliga frågor och svar om stadsnät

Vad är stadsnät?

Med stadsnätet får du tillgång till marknadens största utbud av tjänster till pressade priser och hög kvalitet för telefoni, internet och TV. Eftersom stadsnätet är öppet får du själv välja fritt bland de olika tjänsteleverantörerna. Du får en så gott som obegränsad hastighet vilket förvandlar ditt hem till en digital värld fylld med spännande upplevelser.

Utbyggnad av stadsnätet

Vi finns idag i Smedjebacken,Morgårdshammar,Jobsbo, Finnbo, Rånäsberget, Hagge, Harnäs, Söderbärke, Vad, Kolviken, Gubbo och Silvhyttan. Fler ytterområden kommer erbjudas fiberinkoppling. Lämna en intresseanmälan så återkommer vi till dig med tidplan för anslutning av just din adress.

Bor du i hyres- eller bostadsrätt?

Tag kontakt med fastighetsägaren eller föreningens styrelse. De tar i sin tur kontakt med oss för en offert gällande anslutning av fastigheten.

Är du företagskund?

Vi erbjuder en kundanpassad lösning utifrån ditt företags krav och behov.

På mitt avtal nämns ordet ”tjänst” Vad är det?

Tjänst är internet, TV, telefoni och andra tjänster ni kan beställa på zmarket. Valfri tjänst på zmarket ska beställas inom en månad efter driftsättning för att få kampanjpris eller ordinarie pris. Vill man inte beställa tjänst gäller ett högre pris, 25 000 resp 30 000kr (se avtalet)

Jag har beställt fiber. Hur ser tidplanen ut- När blir jag inkopplad?

På avtalet står det när ni beräknas kopplas in. Tidplanen kan justeras och mer information kommer via mail när planen uppdateras.

Ingår grävning i priset?

Grävning ingår endast i kampanjområden. Vid efteranslutning gräver man själv eller beställer av oss till extra kostnad. All fibermaterial ingår däremot alltid.

Jag har problem med min anslutning eller mitt abonnemang!

Problem med abonnemang och anslutning felanmäler du till din tjänsteleverantör.

Vad kostar en fiberanslutning?

2019 års prislista för anslutningar:
Villor/privatpersoner till ordinarie pris 26,500 kr inkl. moms med rot/rut-avdrag. (27.500kr utan ROT/RUT).
Villor/privatpersoner i kampanjområden: 19,900kr med ROT/RUT-avdrag. (21,890 utan ROT/RUT).

Kan jag få fiber till mitt hus?

Gör en intresseanmälan på www.fibertillalla.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster . Där ser du om det går att få en anslutning. Läs även på stadsnäts webbsidor

Vad kostar ett abonnemang på internet/TV/telefon?

Erbjudanden och aktuell prislista finns på www.smedjebacken.zmarket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad skall jag tänka på innan jag beställer bredband?

Det finns många leverantörer och tjänster att välja bland i vårt öppna nät. Ta en minut och fundera på vad som passar dig bäst. Till exempel:

1) Vilken hastighet behöver jag? 2) Vad får det kosta? 3) Bindningstid?
Är du osäker kan du ringa bredbandsrådgivaren, en kostnadsfri opartisk tjänst: 010-130 79 79

Hur fungerar det med ROT/RUT-avdrag?

Stadsnät följer skatteverkets regler angående ROT- och RUT-avdrag. Stadsnät fakturerar kunden kostnaden med ROT och RUT avdraget. Mellanskillnaden faktureras skatteverket. Om kunden av någon anledning inte beviljas avdrag faktureras kunden den kostnaden efteråt. Se mer om reglerna på www.skatteverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster . Det är kundens ansvar att kontrollera om den har rätt till avdrag.

Jag har fått erbjudande av IP-only att koppla in fiber- Vilka är det?

IP-only är ett fiberbolag som bygger fibernät i Sverige och även i delar av vår kommun. Smedjebacken Energi stadsnät och IP-only är två separata fiberbolag med olika ägare. SEAB ägs av kommunen. IP-only ägs av EQT som är ett riskkapitalbolag.

Vad är Zmarket-Zitius?

Zitius är stadsnäts kommunikationsoperatör. Zitius ser till att det finns ett stort urval av tjänster på beställningsportalen www.smedjebacken.zmarket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster  Zitius ansvarar även för all elektronik fram till kundens egen utrustning. De övervakar, felsöker och sköter fibernätets transporter av data från tjänsteleverantörerna hela vägen fram till kunden. Zitius är ett bolag i Telia-koncernen.

Smedjebacken Energi AB

Bolaget ägs till 100% av kommunen. Vi har bl.a till uppgift att bygga och sköta det kommunala stadsnätet. Såväl privata som offentliga kunder kan ansluta sig. Stadsnätet är ett öppet fibernät där konkurrens bland tjänsteleverantörerna skapas. 2020 finns vi i de större orterna i kommunen till exempel: Smedjebacken, Gubbo, Silvhyttan, Harnäs, Hagge, Jobsbo, Torrbo, Vibberbo, Saxe, Korsheden, Saxenäs, Söderbärke och Vad. Vi har upphandlat bolaget Zitius, för att sköta rollen som stadsnätets kommunikationsoperatör.

Sidan senast uppdaterad: 2020-09-04
Webbredaktör: Jan Nordqvist