Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Stängning av telestationer/ kopparnät

Telia planerar för stängning av Åsmansbo telestation i Smedjebackens kommun 2020-09-30 samt Kvarnsnäs telenät 2020-11-30 samt Stimmerbo och Vad 2021-09-30

Boende och verksamma i området hänvisas efter stängningen till tjänster baserade på främst fiber- och mobilnät. Tjänster som påverkas är telefoni, bredband, TV samt olika grossist- och företagstjänster. Invånare med trygghetslarm via kommunen påverkas inte då de redan är digitaliserade. Förändringen påverkar privat- och företagskunder hos såväl Telia som andra operatörer.

Vad gör Telia för att hjälpa kunderna?
Tillsammans med övriga operatörer i kopparnätet kommer Telia verka för att de som påverkas av övergången blir informerade i god tid om när deras nuvarande tjänst upphör. Som ägare av kopparnätet har Telia Company ansvar för att alla som berörs av stängningen får information och vägledning.

Telia erbjuder kunder som inte längre kan få tjänster via kopparnätet lösningar via mobilnätet. I de fall en kund inte erbjuds en ny lösning av sin nuvarande operatör säkerställer Telia att kunden får information om tillgängliga alternativ på marknaden. Detta sker via en operatörsneutral kundtjänst där man kan få hjälp att hitta de alternativ som passar bäst.

Den operatörsneutrala kundtjänsten har följande kontaktuppgifter:

Telefon: 010 -130 79 00
Mejl: info@telekomguiden.se
Hemsida: www.telekomguiden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad gör kommunen för att hjälpa kunderna?
Smedjebacken Energi AB fortsätter utbyggnaden av stadsnätet i kommunen även på landsbygden. Även IP-only har planer för vidare byggnation i kommunen. I området från Vibberbo till Korsheden/Söderbärke, där Kvarnsnäsområdet ingår, bygger SEAB ut sitt fibernät under 2020. Kontakta SEAB för mer information. I dagsläget finns inga planer från SEAB, Telia eller IPo att bygga fibernät i Åsmansbo. I Stimmerbo byggs fibernät hösten 2020 och Vad finns också SEAB stadsnät etablerat. I Vad delas området mellan SEAB och föreningen fiberivad.

Kommunen får ingen information om specifika hushåll som berörs av stängningarna. Kontakta Telia för detaljerad information. 
 
Bor du i ett av Smedjebacken Energi fibrerat område kontaktar du oss för information om villkor för anslutning till stadsnätet. Gå in på www.fibertillalla.se och lämna en intresseanmälan. Där kan ni också se om ert område finns utbyggt eller står på tur att byggas. Ni kan också maila stadsnat@seab.smedjebacken.se

För att det ska bli verklighet med fiber i glesbygden behövs ofta ett lokalt engagemang och ett högt intresse från majoriteten i byn. Dessutom påverkar var vi bygger t.ex. om det finns byföreningar som bygger i egen regi eller om det finns bidrag att söka som sänker kostnaderna.

Utan kopparnät eller att vara inkopplad till fibernätverket är du hänvisad till mobilt bredband via 3G och 4G. På Post- och Telestyrelsens webbplats finns mer information om mobiltäckning: http://www.pts.se/tackninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du inte omfattas av pågående utbyggnad i vår kommun kan du anmäla ditt intresse på fibertillalla.se. Ju fler som anmäler intresse om att ansluta sig desto större är chansen att en utbyggnad sker även i ditt område.

Kontaktinformation
Fiberanslutning stadsnätet: stadsnat@seab.smedjebacken.se

Stadsnätschef: Jan Nordqvist 0240-660 600

Mer information om övergången finns på: www.telia.se/framtidensnatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Frågor kring trygghetslarm (icke kommunala) riktas till Telia Accesscenter på e-post:access-center@teliasonera.comSidan senast uppdaterad: 2020-09-04
Webbredaktör: Jan Nordqvist

Kontakt

Kundtjänst
Tfn: 0240-660 600
E-post: stadsnat@seab.smedjebacken.se

Mer information

Läs mer om avvecklingen av kopparnätet och förändringar gällande förutsättningar för telefoni och bredband:
Post och Telestyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster