Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

ADSL nedläggning

Telia fortsätter avvecklingen av ADSL i vår kommun. Nästa station som aviserats nedläggning är stationen i Åsmansbo och Kvarnsnäs. Datum för stängning är satt till 20-09-30. Under 2018 lades 5 adsl-stationer ned i Smedjebackens kommun. Telia aviserar med 6-12 månaders framförhållning vilka stationer som stängs. Senaste beskedet var stängning av Vad samt Stimmerbo 21-09-30. Berörda kunder ska bli kontaktade av Telia med förslag på ny lösning.

Smedjebackens kommun kommer inte ta över driften av någon ADSL-station. Vi har vägt samman flera viktiga argument för att komma fram till det beslutet. Här är några av dem:

  • Smedjebackens kommuns strategi med bredbandsutbyggnad påverkas negativt då resurser behövs för att driva vidare ADSL-nätet.

  • Även om ADSL-stationen drivs vidare finns ingen garanti från Skanova att kopparnätet till hushållen finns kvar i tre år till.

  • Tekniska utrustningen i stationerna är ofta mer än 10 år gammal, så reservdelar till dessa kan vara svåra att få fram. Stor risk för långa driftsavbrott vid till exempel åska mm.

  • Det finns alternativa lösningar som fungerar i området.

  • Det kan bli en ohållbar situation när ytterligare stationer läggs ner om kommunen ska driva alla vidare.

Vi hänvisar de som drabbas av detta om inte fibernätet är utbyggt att teckna sig till något av följande alternativ:

  • LTE/4G eller Net1 mobilt abonnnemang. Är täckningen dålig inomhus finns utomhusantenner som ökar täckning och hastighet betydligt.

  • Satellit via parabolantenn. Tooway är en lösning som passar många företag med behov av stora datamängder per dygn. Läs om deras olika erbjudanden på Toowaylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • En annan aktör är Parabolbredband.se. Läs mer på :http://www.parabolbredband.se/privat/abonnement/satelitt/produkter/liste

Smedjebacken Energi bygger fibernät även på landsbygden där intresset och förutsättningarna tillåter det. Möjligheten att få fiber på landsbygden påverkas till stor del av intresset i byn. Intresseanmälan tas emot på fibertillalla.se.

Jan Nordqvist
Stadsnätschef
Smedjebacken Energi AB

Sidan senast uppdaterad: 2020-09-04
Webbredaktör: Jan Nordqvist

Kontakt

Chef: Jan Nordqvist

Tfn: 0240 - 660 668

E-post: jan.nordqvist@seab.smedjebacken.se