Omsorg och stöd

Publicerad den

Ny upplaga av uppskattad viltmiddag för äldre

Under vecka 44 genomfördes initiativet ”Vilt för alla” för andra året i rad på alla särskilda boenden i Smedjebacken och Ludvika. I år stod Viltgryta på menyn.

Anna Hane Karlsson, Torbjörn Andersson, Ingemar Hellström, Cecilia Adolfsson, Andreas Söderlund och Malin Pålsson framför dagens festmåltid

I syfte att ge lite guldkant i tillvaron för de äldre samt att visa på fördelarna med att äta viltkött startades projektet ”Vilt för alla” upp under fjolåret. Initiativtagarna Västerbergslagens Jaktvårdskrets samlade då lokala krafter för att bjuda de boende inom Ludvika och Smedjebackens heldygnsomsorg på en festmåltid baserad på lokalt viltkött.

Efter ett uppskattat och lyckat premiärår var det under vecka 44 dags för en ny upplaga av middagsturnén.

Älggryta på menyn

På menyn i år stod älggryta, potatis och persiljerotspuré samt friterad rotselleri. Till efterrätt serverades granskottsmousse med rostad vit choklad och björkpulver med rökt sirap.

På onsdagen 2/11 var det Allégårdens tur att bjudas på fest. Med levande ljus och på bländvita dukar bjöds de boende på den extra lyxiga lunchen som uppskattades stort.

Kostpersonalen på plats fick dagen till ära hjälp av projektets initiativtagare Torbjörn Andersson, kostchef Anna Hane Karlsson, biträdande kostchef Malin Pålsson, samt vice kommunalråd Ingemar Hellström.

Dukningsproceduren var en nyhet för året då förskole- och fritidsklasser från Bergaskolan, Vad skola samt Vasaskolan och Solviksskolan i Ludvika komponerat fina servett- och bordsarrangemang i skogens tecken till samtliga serveringstillfällen.

Ett lyckat lokalt samarbete

Torbjörn Andersson kunde glatt konstatera att projektet än en gång fallit väl ut:

- Vi fick så positiv respons ifjol så det kändes självklart att köra igen. Återigen har samarbetet fungerat klockrent och det känns bra i hjärtat att få bjuda de äldre på denna festmåltid, konstaterade han.

Även Ingemar Hellström gladdes åt den lokala kraftsamlingen:

- Det här är ett fantastiskt exempel på lokalt samarbete. Tillsammans har man sett till att viltkött blir en del av den offentliga måltiden. Många av våra äldre är dessutom uppväxta med viltkött så det är ju underbart att vi anstränger oss för att de ska få ta del av det igen, avslutade Ingemar.

Projektet är ideellt samarbete mellan Jägareförbundet Västerbergslagen, Stora Enso som stått för älgen, Matses mat i Säter som ansvarat för styckningen, Smedjebackens kommun och Ludvika kommun.

Sidan senast uppdaterad: