Uppleva och göra

Publicerad den

Seniorkul växer – satsningen startas upp i flera dalakommuner

I syfte att aktivera och inspirera seniorer till rörelse startade RF SISU tillsammans med Smedjebackens kommun och Region Dalarna upp Seniorkul tidigare under året. Projektet har blivit en stor succé och kommer nu med hjälp av medel från Allmän arvsfonden kunna växa till flera kommuner i länet.

I projektet har 20 deltagare från 65 år och uppåt sedan augusti regelbundet träffats för att på olika sätt öka sin fysiska och psykiska hälsa. Prova-på träffar med olika idrottsföreningar, kostföreläsningar och gemensamma promenader är en del av den digra aktivitet som bedrivits under hösten. Karin ”Knalin” Boström är idrottskonsulent på RF SISU och projektets initiativtagare:

- Vi ville hjälpa våra äldre att förstå att dom klarar mer än dom tror. Och att det aldrig är försent att börja med idrott. Och det tycker jag vi lyckats med. Intresset och engagemanget har vart jättestort. Vi har en väntelista till nästa års grupp, berättar Knalin.

Samverkan med föreningarna är helt central i projektet och kan gynna alla parter:

- När våra deltagare träffar föreningarna så är det ett utmärkt tillfälle att rekrytera nya medlemmar. För även om man är äldre så kan man ha massor att bidra med i en ideell förening. Dessutom så kan vi erbjuda föreningarna ekonomiskt stöd för att dom tar emot oss, berättar Knalin.

Medel från Allmäna arvsfonden

Smedjebacken har varit pilotprojekt i satsningen där alltså kommunen och Region Dalarna varit samarbetsparters. Med framgången i ryggen så har RF SISU ansökt om medel från Allmänna arvsfonden för att starta liknande grupper på flera platser i Dalarna. En ansökan som gick igenom i slutet på oktober.

- Vi kommer få 3,5 miljoner kr från Arvsfonden för att starta upp flera grupper i länet. Vi kommer fortsätta i Smedjebacken och starta upp i Borlänge och jobbar med flera ytterligare alternativ. Det känns underbart roligt att projektet växer, jublar Knalin.

Kommunalråd Fredrik Rönning gläds åt att projektet blivit lyckat och sprids till flera kommuner i länet:

- Det har gjorts ett fantastiskt arbete med Seniorkul. Att vi är med och bidrar till att hitta sätt för våra kommuninnevånare att må bättre både fysiskt och mentalt är viktiga delar i att vara en kommun som jobbar målmedvetet med framtidstro. Att projektet nu kan växa i Dalarna är helt fantastiskt, avslutar Fredrik.

Sidan senast uppdaterad: