Uppleva och göra

Publicerad den

Smedjebacken är Dalarnas bästa friluftskommun!

Det står klart efter att rankingen för priset Sveriges friluftskommun presenterats. I den är Smedjebacken etta i länet, tätt följt av grannkommunen Ludvika på en andraplats.

Ludvikas kommunalråd Leif Pettersson, fritidschef Siw Östlund, bitr. fritidschef Andreas Östby samt Smedjebackens kommunalråd Fredrik Rönning

- Det är fantastiskt kul att konstatera att det fina arbete som görs kring friluftslivet i våra kommuner uppskattas. Vi bor och verkar i en naturskön region som vi tillsammans ser till att många hittar ut till. Det är jätteviktigt, säger kommunalråd Fredrik Rönning.

Delas ut varje år

Sveriges friluftskommun delas ut varje år för att stimulera och uppmuntra kommuners arbete med friluftsliv. Resultatet baseras på en undersökning som genomförs av Naturvårdsverket, Svenskt friluftsliv och Sveriges fritids- och kulturchefsförening.

Medeveten satsning

Utvecklingen är ingen slump, utan frukten av ett enträget arbete förklarar fritidschef Siw Östlund:

- Vi har klättrat stadigt sedan 2017 och har jobbat hårt med att utveckla friluftslivet i kommunen. Bland annat så har en omfattande inventering av våra vandringsleder har genomförts.
Utöver det så jobbar vi även nära våra föreningar och byföreningar och uppmuntrar till att stärka och berika kommunens olika besöksmål genom att dela ut föreningsbidrag som är sökbara för att kunna bygga exempelvis grillplatser. Sådana detaljer gör hela kommunen mer levande, berättar Siw.

Positiv utveckling även för grannkommunen

Även Ludvika kommun tilldelas fina siffror och hmnar på 2:a plats i Dalarna:

– Ett välmående friluftsliv är viktigt för att vara en attraktiv region och kunna attrahera arbetskraft till de växande företagen i regionen, säger Leif Pettersson, kommunalråd i Ludvika.

Läs mer om priset och undersökningen på Naturvårdsverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Sidan senast uppdaterad: