Omsorg och stöd

Kommunutvecklare ger förslag på metoder för höja krisberedskapen

Årets feriearbetande kommunutvecklare har arbetat med krisberedskap och tagit fram metoder och tips på vad man kan göra under krisberedskapsveckan (vecka 39). Årets ungdomar var 6 till antalet och de presenterade olika metoder att visa och informera om krisberedskap för kommunens medborgare under kommande vecka i höst.

Årets kommunutvecklare 2022

2022 års kommunutvecklare Ifraah Shuluh, Kalle Andersson, Emilia Holmlund, Kidest Ghebremariam, Isabelle Svensson, Karl Forsgren

Årets tema för krisbereskapsveckan är Mat. Kommunutvecklarna har under 10 dagar arbetat med temat och tittat på metoder och tips på vad kommunen kan göra för att stärka och informera kommunens medborgare inför en ev kris. Det kan röra sig om ett längre strömavbrott eller annat som påverkar att man inte kan laga mat eller värma sig med mera på det sätt vi är vana vid.

Medborgarnas beredskap

Kommunutvecklarna har under en dag undersökt hur det står till med beredskapen bland kommunens invånare. De besökte allmänna platser och arbetsplatser i Smedjebacken. De svarande var i åldrarna 15-90 år och antalet var 45 personer. Till en början var de svarande tveksamma om de var så förbereda men efter en dialog visade det sig att materiellt är man förebered att kunna klara sig att värma mat, har konserver hemma osv men mentalt är man mindre förbered.

Kommunutvecklarna har sedan arbetat fram metoder och information som kommunen kan arbeta vidare med och det är bland annat:

• Samarbeta med andra organisationer för att nå med information
  • Använda reklam på olika sätt i form av annonser, affischer, sociala medier med riktad information till olika målgrupper och budskapen ska vara korta.
  • Visa hur en krislåda kan se ut genom att stå på allmänna platser
  • Informera om att handla någon form av mat som håller sig lite då och då när man handlar. Man ska inte bunkra utan samla på sig allteftersom.
  • Använd WBAB:s kalender med krisinformation
  • Ha någon tävling eller tipspromenad som har anknytning till krisberedskap och mat.
  • Information på lektionstider

- Det här är toppen och vilket kanonjobb ungdomarna har gjort. Det här har vi stor nytta av i vårt arbete med krisberedskap, säger Carl-Fredrik Norgren, trygghetschef.

Kommunens kommunvägledare Hannele Mustonen fick också mycket matnyttig med sig i form av vilka kanaler kommunen kan använda för att nå ut till våra unga. Korta budskap med kommunens logotyp i framförallt de sociala medier som finns.

Ett stort och varmt tack vill vi ge till årets kommunutvecklare!