Kommun och politik

Publicerad den

Fjärdeklassare prisades för sina trygghetsidéer

Under våren har Smedjebackens kommun hållit en tävling för kommunens alla årskurs 4–6 kring frågeställningen: Hur gör vi Smedjebackens kommun säkrare och tryggare? Det vinnande bidraget kom från klass 4 på Kyrkskolan i Söderbärke vars kreativa och finurliga förslag redan börjat bli verklighet.

Hur gör vi Smedjebacken tryggare och säkrare? Det var alltså frågeställningen som kommunens mellanstadieelever fick sätta tänderna i med den tävling som trygghetschef Calle Norgren arrangerat under våren tillsammans med budget- och skuldrådgivare Håkan Söderlund.

Klassvis har deltagarna under våren kunnat skicka in sina förslag och idéer i valfri presentationsform. I potten låg ett presentkort på 5000 kr till klassresa för det vinnande bidraget.

- Responsen var jättepositiv. Det var en hel hög fantastiska förslag som inkom. Det var sannerligen inte lätt att utse en vinnare, berättar Calle Norgren.

Juryn som fick det svåra uppdraget att utse en vinnare bestod av ovan nämnda upphovsmän, förstärkta med kommunchef Susanne Hedman-Jensen, samt familje- och utbildningsnämndens ordförande Matilda Kilström.

Tillslut enades man om att det vinnande bidraget kommit från klass 4 på Kyrkskolan i Söderbärke.

Klassens gedigna förslag bestod i fyra olika tittskåp uppdelade efter årstiderna där konstruktiva idéer presenterades på hur man kan tänka för att nå en säkrare tillvaro – året om.

Pepp-plank, smarta reflexer, gratis fröer för att säkerställa matbehov, simskolor och mycket, mycket mer presenterades i förslagen. Små och stora åtgärder helt enkelt, på hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att få ett tryggare och säkrare samhälle.

- Klassen hjälptes åt. Det var ett intensivt men kul jobb. Det är jätteviktigt att man känner sig trygg. Och vi är superglada att vi vann, jublar Freja och Theo som går i den vinnande klassen.

Under onsdagen överraskade delar av juryn klassen och gav det glada beskedet om vinsten. Förutom vinstsumman så hade man även med sig ett klistermärke med texten ” Smedjebacken, en säkrare och tryggare kommun!” som tryckts upp helt utifrån ett förslag från klassens inskickade tävlingsbidrag.

- Vi tyckte klistermärket var så himla fint. Det kommer vi sprida så mycket vi kan. Det är ett bra exempel på hur ett sånt här förslag kan gå från idé till verklighet snabbt.
Vi är så himla imponerade av de fina förslagen och elevernas kreativitet. Underbart!

Nu tar vi med oss idéerna och börjar jobba med hur vi vidare kan implementera de i verkligheten. För här vimlar det av användbara trygghetslösningar, avslutar en jublande glad trygghetschef.

Sidan senast uppdaterad: