Boende och miljö

Fyrverkerier och andra pyrotekniska varor

Under nyårsafton är det många som vill fira in det nya året och använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Vad är det som gäller?

Fyrverkeri

För att använda fyrverkerier och pyrotekniska varor finns det flera saker att tänka på och det kan även krävas tillstånd av polisen. Så här skriver polisen på sin hemsida

• Du ska ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier. Fyrverkerier som polisen anträffar hos personer under 18 år kommer att beslagtas och förstöras.
  • Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd.
  • Många kommuner har lokala bestämmelser om när och var fyrverkerier får avfyras.
  • Ofta krävs det tillstånd från polisen för att hantera fyrverkerier.

Läs mer på polisen om fyrverkerier och tillstånd Länk till annan webbplats.

Lokal ordningsföreskrift i Smedjebackens kommun

I Smedjebackens kommun finns det en lokal ordningsföreskrift som säger:

På följande platser i kommunen krävs det tillstånd att använda pyrotekniska varor, Smedjebackens centrum med begränsning, Kyrkogatan, Jobsbovägen, Grenadervägen, Backgatan, Högstensgatan, Nya Ågatan.

Inom ett område upp till 150 meter från närmaste byggnad vid serviceboende och sjukvårdsinrättning är det förbjudet att använda pyrotekniska varor.