Omsorg och stöd

Lokala krafter fixar viltmiddagar till Smedjebackens och Ludvikas särskilda boenden

En lokalt sammansatt festmåltid där varje moment i kedjan från skog till bord är närproducerad. Det är vad som bjuds på Ludvikas och Smedjebackens särskilda boenden i dagarna.

I projektet ”Vilt för alla” har av Västerbergslagens Jaktvårdskrets inom Jägareförbundet Dalarna samlat lokala krafter för att bjuda de boende inom Ludvika och Smedjebackens heldygnsomsorg på en festmåltid baserad på lokalt viltkött.

Projektet är ett helt ideellt samarbete mellan Jägareförbundet Västerbergslagen, Svea skog, Åkes slakt, VBU, Smedjebackens kommun och Ludvika kommun.

Torbjörn Andersson på Jägareförbundet Västerbergslagen är projektets initiativtagare:
- Vi ville göra något för de äldre och samtidigt visa upp en god sida av jakten. När jag började höra mig för visade det sig att intresset för att hjälpa till och bidra var jättestort, berättar Torbjörn.

Idén mynnade ut i att Svea skog skänkte en av sina älgar som efter fällning transporterades till Åkes slakt som kostnadsfritt slaktade djuret. Därefter tog VBU:s restaurangelever över och tillagade en festlig viltmåltid som under vecka 46–47 nu slutligen serveras runtom på Smedjebacken och Ludvikas boenden med heldygnsomsorg.

Under torsdagen var det Hedgården i Söderbärkes tur att bjudas på fest. På vita linnedukar serverades de boende Wallenbergare på älgfärs med potatis- och palsternackspuré, trattkantarellsås och ädelost. Till efterrätt bjöds lingonpannacotta med salt kolasås och vit chokladmousse.

Kockläraren Jonas Söderholm som till vardags undervisar eleverna vid Smedenskolan åker under dessa veckor runt med eleverna och tillreder måltiderna i respektive kök. Ett ypperligt upplägg med många förtjänster menar han:
- Det är guld värt för eleverna och få komma ut i verkligheten och laga maten här på plats. Att få jobba ”skarpt” i ett offentligt kök är toppen för dom. Det kan mycket möjligt vara så att det kommer jobba på ett av dessa kök i framtiden, säger Jonas.

Johan Reyier, vice ordförande i omsorgsnämnden i Smedjebackens kommun är jätteglad över satsningen:
- Det här är fantastiskt på alla sätt. En hållbar fest för våra äldre är en suverän lokal kraftsamling. Många av våra äldre är dessutom uppväxta med viltkött så det är kul att kunna bidra till att det serveras igen.

När det väl var lunchdags tändes de levande ljusen och de boende kunde inleda festen. En belåten skara gav den festliga måltiden högsta betyg!

Initiativtagaren Torbjörn Andersson fanns på plats på Hedgården och kunde konstatera att projektet gått som han önskat:
- Att stå här och se glädjen över att få njuta av den här maten är fantastisk. Vi är så glada över det och över responsen från alla inblandade. Nu planerar vi för en fortsättning framöver, avslutar Torbjörn.