Nya riktlinjer ska främja lokalt producerad och hållbar mat i våra verksamheter

Nätverket Offentlig gastronomi i Dalarna har tagit fram nya gemensamma vägledande riktlinjer för mat och måltider i Dalarnas län.
Syftet är att främja de lokala producenterna, minska transporter, minska matsvinn och utveckla måltidsmiljön.

Foto: Veronica Rigtorp, Annonsbladet

- Riktlinjerna går in på många olika samarbeten, alltifrån nätverkande mellan kommunerna och hur man kan främja utbildning för personalen, till ett mer likvärdigt tänk för att förenkla för samarbeten i upphandlingar. Det är en bra signal mot de stora jättarna. Att vi i Dalarna vill ha den här typen av produkter, säger kostchef Christopher Nilsson som vart delaktig i framtagandet av riktlinjerna.

Smedjebackens kommun tar nu täten i länet genom att vara en av de första kommunerna som godkänner de nya riktlinjerna.
Dalarna sticker ut i Sverige med detta överskridande samarbete som i längden hoppas kunna underlätta för framtida upphandlingar som kan gynna dalarnas livsmedelsproducenter och invånare.