Ett rikt och brett utbud av naturupplevelser – Friluftstipset sammanfattas

I slutet av november startade vi kampanjen ”Friluftstipset Smedjebacken” där vi uppmanade alla Smedjebacksbor att skicka in bilder eller videoklipp på sina bästa friluftstips till oss i syfte att uppmuntra till motion och säkra, lokala upplevelser under pandemin. Vi har nu sammanställt tipsen och valt ut 10 bidrag som kommer tilldelas ett presentkort värt 400 kr giltigt runtom i Smedjebacken och Ludvika.

Friluftstipset smedjebacken

Tipsen inkom i strid ström och vi delade sedan dom vidare i våra sociala kanaler under december.
När vi nu sammanställt bidragen framgår det tydligt att många olika delar av kommunen är attraktiva besöksmål;
- Tipsen visar på en geografisk bredd över hela kommunen. Det är jätteglädjande.
Det är också tydligt att väldigt många trivs och är stolta över vilka möjligheter som finns i kommunen, säger kommunalråd Fredrik Rönning som med glädje följt tipsen.

Här är de 10 vinnande bidragen:

1. Michaela Snygg – Vanbergs klack
    Naturskön utsiktspunkt med grillmöjligheter i närheten av Söderbärke.
  2. Mathilda Kariluoma - Skräddtorpsfallet
    Storslaget vattenfall med 32ms fallhöjd och intilliggande vindskydd.
  3. Göran Wennström - Tombo isgruva
    Mäktig f.d. malmgruva mellan Söderbärke och Björsjö med is året om i öppna schaktet.
  4. Jenny Jansson-Norén – Uvberget
    Mångsidigt, lagom högt berg med fantastisk utsikt ett stenkast från centrala Smedjebacken.
  5. Therese Berg – Norsberget runt
    Vandringsrunda med fin utsikt mellan Hagge och Harnäs.
  6. Ulrika Edlund – Bångtjärn
    Fikavänlig, lättillgänglig skogstjärn på Uvbergets baksida.
  7. Örjan Bolin – Furbo - Upplev skogen i kommunen
    Känn historiens vingslag genom att upptäcka skogarnas inneboende berättelser.
  8. Karla och Niklas Andersson – Konstdammen
    Lekvänlig grillplats intill konstdammen och gruvområdet Röbacken.
  9. Monica Popescu – Kopparbo
    Vackert naturområde med stora möjligheter till aktiviteter vid strandkanten till Malingsbosjön.
  10. Inga-Britt Sahlin – Vandra i kommunen – Jätturn, Ålsjön, Blåkulleberget.
    Vandringsleder i olika svårighetsgrad och längd finns i massor runt om i kommunen.

Smedjebackens kommun är anslutna till natur- och friluftsguiden Naturkartan.se där den som vill enkelt kan hitta till tipsen.

Konstdammen. Foto: Karla Andersson

Bångtjärn. Foto: Ulrika Edlund