Uppleva och göra

Publicerad den

En glädjande 2:a plats i Dalarna i årets friluftskommun

Smedjebackens kommun hamnade på en glädjande 2:a plats i Dalarna och en delad 31:a plats i Sverige i undersökningen Årets friluftskommun.

Paddling i Kolbäcksån

Smedjebackens kommun placerar sig på 2:a plats i Dalarna och på delad 31:a plats i Sverige, glädjande besked! Årets friluftskommun är en årlig utmärkelse och utmärkelserna utgår från en undersökning av arbetet för friluftsliv i kommunerna.

I Smedjebacken är arbetet med friluftsliv tillsammans med föreningar, byalag och byföreningar ständigt pågående och alla bidrar till ett aktivt friluftsliv.

  • Vandringsleder inventeras i och med projekt Hiking Dalarna, Visit Dalarna. Lederna ska i framtiden graderas, märkas upp och skyltas enligt en framtagen skyltmanual.
  • En ansökan om att samverka i Biking Dalarna, Visit Dalarna om cykelleder är inlämnad tillsammans med Norrbärke Skidklubb längd.
  • Ett första friluftsting har hållits och tanken är att under hösten så kommer ting nr.2.
  • Malingsbo-Kloten, ett projekt är uppstartat med fokus på besöksnäringen och naturturism.
  • En kartläggning av kommunen friluftsområden är färdigställd.
  • En aktiv båtklubb som medverkar till att hålla Barkensjöarna, Strömsholms kanal och hamnarna levande.
  • Fiskeföreningar fixar så att det går att fiska i centrum och i nästintill ödemark.

Ja, listan kan göras lång och Fritidsavdelningen vill rikta ett stort Tack till alla kommunens föreningar, byalag och byföreningar och alla andra som bidrar till en aktiv fritid och friluftsliv i vår kommun.

Undersökningen bygger på att kommunerna har svarat på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter och frågorna har koppling till de nationella friluftslivspolitiska målen. Priset delades ut av Naturvårdsverket i samarbete med Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening.

I år deltog 231 av Sveriges 290 kommuner i undersökningen som genomförts varje år sedan 2010.

Läs mer om rapporten Sveriges Friluftskommun 2020 och de tio nationella friluftslivspolitiska målen på Naturvårdsverkets hemsida.länk till annan webbplats

Sidan senast uppdaterad: