Smedjebackens kommun, till startsida

Nu är det dags att mäta radon

Om du inte har mätt radon i luften i din bostad tidigare bör du göra en mätning denna vinter. Mätningsperioden är mellan 1 oktober och 30 april och en mätning sker under minst 2 månader. Beställning av mätpaket gör du hos Miljö- och byggkontoret.

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som finns naturligt i luft, mark och vatten men även i en del byggnadsmaterial. Radon är näst efter tobaksrökning är den vanligaste orsaken till lungcancer. Radonhalten i bostäder bör vara under 200 Bq/m³.

Om du inte har mätt radon i luften i din bostad tidigare bör du göra en mätning denna vinter. Mätningsperioden är mellan 1 oktober och 30 april och en mätning sker under minst 2 månader. Du bör även göra en radonmätning i din bostad om det är mer än 10 år sedan senaste mätning eller om du har ändrat metod för uppvärmning eller ventilation.

Du kan beställa mätpaket för radon av Miljö- och byggkontoret i Smedjebackens kommun. Beställningen görs via e-post till miljobygg@smedjebacken.se eller via telefon på 0240 - 66 01 37.

Sidan senast uppdaterad: 2017-09-22
Webbredaktör: Annelie Tjernström

Mer information

Miljö- och byggkontoret             Hanna Wigner    Miljöskyddsinspektör                    Tfn: 0240-66 01 37

Beställning via mail:   miljobygg@smedjebacken.se

Läs mer om radon och radonmätning