Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Kemikalier

Vi omges av ett mycket stort antal olika kemiska produkter: läkemedel, bekämpningsmedel, målarfärger, tvätt- och rengöringsmedel. Kemiska ämnen ingår också i kläder, möbler, datorer, kosmetiska och hygieniska produkter. Många av dagens miljöproblem orsakas av vår konsumtion av dessa produkter. När du köper en vara som innehåller kemikalier bör du alltid välja den som är bäst för miljön och hälsan.

Det är inte alltid så lätt att välja mellan det stora antal olika produkter som finns på marknaden idag. För att underlätta för konsumenten finns viss hjälp att få via miljömärkta produkter som till exempel Svanenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Bra miljövallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Fråga i affären om du är osäker. Personalen är skyldig att veta vad varan innehåller.

Barn är väldigt utsatta för kemikalieexponering, både i hemmen och i vissa leksaker. Kemikalier finns även i en mängd hygienprodukter för barn, bland annat i våtservetter, solskydd, schampo och salvor.

Skydda ditt barn mot kemikalier
Använd så få hygienprodukter som möjligt till barn. Barn klarar sig utan parfymerade produkter. Barn smutsar ner sig och behöver tvättas ofta, tänk på att för det mesta räcker det långt med vanligt vatten.

Sidan senast uppdaterad: 2020-10-09
Webbredaktör: Lena Johansson

Kontakt

Miljö- och byggkontoret       

Tfn: 0240-66 00 00

E-post: miljobygg@smedjebacken.se

Besöksadress:                         Malmgatan 14, Smedjebacken