Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Energispartips

Tänk på att även den lilla förändringen innebär sparad energi.

 • Stäng av TV och stereo med dess huvudströmbrytare. Stänger du endast av med fjärrkontrollen fortsätter de att dra ström i ett standbyläge.
 • Byt till lågenergilampor.
 • Byt till snålspolande kranar och duscharmatur vilket kan innebära att halvera vattenåtgången.
 • Sänkningen av inomhustemperaturen med 1 C medför en energibesparing på 5%. Rekommenderad temperatur i vardagsrum +20C.
 • Täta dragiga fönster och dörrar.
 • Vädra snabbt med tvärdrag för att undvika nedkylning av väggar, möbler m.m.
 • Ställ inga möbler framför elementen.
 • Varje grads extra kyla i frysen ökar energiförbrukningen med ca 5%. Rekommenderad temperatur i kylskåp +5C och i frys -18C.
 • Tina fryst mat i kylskåpet så kylan kan komma kylskåpet till godo.
 • Använd infrysningsknappen endast vid infrysning av större mängder mat.
 • Diska inte under rinnande vatten.
 • Koka vatten i vattenkokare i stället för i kastrull på spisen. Du använder bara en tredjedel så mycket energi. Energiförbrukningen för en vattenkokare är 0,1 kWh/liter vatten.
 • Mikrovågsugnen är energisnål vid uppvärmning och tillagning av mindre mängder.
 • Tvätta med full maskin och slopa förtvätten.
 • Högt varvtal vid centrifugeringen minskar energiförbrukningen och förkortar torktiden.
 • Vid köp av nya vitvaror satsa på A-klassade energisnåla produkter.

Du som bor i lägenhet                                                                                Använd hellre vattenkokare än kastrull. Använd lågenergilampor för nattbelysning. Stäng av TV, video och dator med strömbrytaren. Ha 18 minusgrader i frysen, ej kallare. Diska inte under rinnande vatten

Du som bor i villa

Det som man alltid ska börja med när man vill få ner sina kostnader för värme och el är att göra en Energikartläggning. Då går man in och gör en nulägesanalys och ser hur förbrukningen ser ut i dagsläget. När vi tittat igenom er förbrukning och ser hur ni ligger till så kommer vi gå in med förslag till er på hur ni kan spara energi i hemmet och hur fort man kan räkna hem olika typer av energibesparande investeringar. Om man mäter sin energiförbrukning hemma så blir det riktigt roligt att energieffektivisera för man kan se hur olika åtgärder man gör ger effekt. Det är även viktigt i vilken ordning man gör sina åtgärder för att man inte ska göra glädjekalkyler.

Se över huset och se hur det är isolerat i dagsläget. Få hjälp med att se hur man ska isolera och hur mycket energi och kostnader man kan spara på detta. Det är viktigt att man gör detta korrekt och är noggrann, Energi och klimatrådgivaren har goda tips att ge. Montera energiglas om du har stora fönsterytor. Använd lågenergilampor utomhus osv. Vi har mängder med tips att ge!

Du som har hyreshus

Se över ventilationen i huset, hur ser det ut idag. Vi kan hjälpa till med information kring detta. Välj kyl- och frysskåp med energiklass A eller B. Installera fastighetsbelysning med detektorer. Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Tilläggsisolera vinden upp till 50 cm, var noggrann med utförandet.

Du som har företag

Ta kontroll över energiförbrukningen och börja mät.Välj dynamisk belysning med HF-don och närvarostyrning. Byt spjällreglerad ventilation till varvtalsreglerad. Täck frysgondoler nattetid. Med effektvakter kan du sänka huvudsäkringen. Byt till energieffektiva portar.

Transporter

Se över dina dina transporter, det finns mycket energi och pengar att spara på detta. Många har inte en aning om hur mycket som resorna generar. Finns mycket att spara bland annat se över resvanemönstern och ta cykeln istället för bilen vid kortare resor, se över möjligheterna att åka kollektivt, ecodriving, val av bil, motorvärmare. Vi har mycket tips!

Sidan senast uppdaterad: 2019-07-12
Webbredaktör: Lena Johansson

Kontakt

Energirådgivare                          Jacob Holgersson 

Tfn: 0240-861 50                            e-post: jacob.holgersson@ludvika.se                                           

Mer information