Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Energieffektivisera ditt hus

Klimatskalet är husets väggar, golv och tak. I klimatskalet ingår också dörrar och fönster. Husets värme försvinner ut genom klimatskalet. Ett bra klimatskal är därför viktigt för att värma upp sitt hus på ett effektivt sätt och för att undvika onödiga värmeförluster.

Isolering

För att så lite värme som möjligt ska läcka ut är det viktigt att ha ett välisolerat hus. Att tilläggsisolera vindbjälklaget är en av de mest konstadseffektiva åtgärderna om man vill minska värmeförlusterna i sitt hus. Men man kan även isolera väggar och golv. Man kan isolera med lösull eller skivor. Kom ihåg att ventilationen i huset alltid ska anpassas efter förändringar som görs i husets isolering. Det finns många vinster med att tilläggsisolera ett hus men också vissa risker ifall man inte gör allt korrekt. Kommunens energirådgivare har en massa bra tips och råd på vad man ska tänka på!

Fönster och dörrar

Värmeförlusten anges i U-värde. Fönstrets U-värde är ett mått på hur bra kombinationen av glas, karm och båge isolerar. Ju lägre U-värde desto bättre isolerar fönstret.

Energieffektiva fönster kan spara både pengar och öka inomhuskomforten. Det är viktigt att inte förstöra husets utseende genom fönsterbyte. Det befintliga fönstret kan då kompletteras med en isolerruta eller ett energisparglas. Om du ska köpa nya fönster kan du ta hjälp av den energimärkning som vissa fönstertillverkare valt att märka sina produkter med. Märkningen är till för att underlätta jämförelse mellan olika fönsters isolerförmåga. Välisolerade fönster kan dämpa ljud utifrån och minska kallras från fönstret. Dessutom så minskar din uppvärmningskostnad. Kommunens rådgivare hjälper till med att räkna ut hur mycket du kan spara i energi på att byta fönster.

Ventilation

God inomhusluft är en förutsättning för att vi och byggnaderna ska må bra och kräver att luften kontinuerligt byts ut. Det finns olika system för att ventilera hus och i många fall så är ventilationen undermålig. Kommunens energirådgivare förklarar mer och vilka vinster som finns att få kontroll på detta.

Kommunens energirådgivare hjälper till med att förklara och även vid beräkningar av hur mycket man kan spara att byta ventilationssystem

Sidan senast uppdaterad: 2017-11-08
Webbredaktör: Barbro Halvarsson

Kontakt

Energirådgivare                          Jacob Holgersson 

Tfn: 0240-861 50                            e-post: jacob.holgersson@ludvika.se

Mer information