Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Vildsvin

Vildsvin finns numera i Sverige ungefär upp i jämnhöjd med Rättviks kommun. Vildsvinet har tidigare funnits i Sverige, men blev utrotad. Det är inte klarlagt när vildsvinet utrotades på fastlandet, men det sägs att de sista vildsvinen på Öland försvann på 1600-talet.

Dagens vildsvin härstammar från vildsvin som rymt från djurhägn från 1970-talet och framåt. Vildsvinen är nattaktiva djur och ses sällan under dagtid, men spåren de lämnar efter sig är lätta att upptäcka. De bökar runt i marken för att komma åt föda, vilket gör att de lätt kan förstöra en trädgård eller en åker på en natt.

Ett fullvuxet vildsvin blir omkring 1 meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter långt. Suggan kan väga ungefär 100 kg och galten väger det dubbla. Vildsvinen är mörkt gråbrun till svart om vintern och något ljusare om sommaren. Kultingarna, som oftast föds på våren, är randiga.

Vildsvinssugga med kultingar

Vildsvinssugga med kultingar

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en mycket smittsam sjukdom som drabbar både vildsvin och tamgrisar. Dödligheten är hög hos smittade djur. Sjukdomen finns inte i Sverige, men i Sveriges närområde, bl.a. i Polen, Italien, Estland, Lettland och Litauen.

För att försöka undgå att den kommer hit har Jordbruksverket i samarbete med länsstyrelserna, gått ut med rekommendationer om vilka försiktighetsmått som bör vidtas för att förhindra spridningen av ASF.

Några av jordbruksverkets rekommendationer är:

  • Att inte lämna matrester av kött (korv, skinka m.m.) i naturen för att undvika smittspridning i naturen.
  • Att sophanteringen på rast- och grillplatser, naturreservat och liknande ställen, fungerar så att inte matrester slängs i naturen där vildsvinen kan komma åt resterna.
  • Att inte ta med kött eller charkvaror från länder där afrikansk svinpest förekommer.
  • Undvik att föra in grovfoder till alla djurslag från länder där ASF förekommer.
  • Rapportera in fynd av självdöda vildsvin till SVA på telefon 018-67 40 00 eller via formuläret på deras hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om sjukdomen, samt informationsmaterial hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

 

Sidan senast uppdaterad: 2019-07-17
Webbredaktör: Lena Johansson