Smedjebackens kommun, till startsida

Hund

Skötsel och tillsyn av hund

Lämna inte hunden ensam för länge i bostaden eller på tomten. Blir hunden ensam för länge är det risk för att den börjar skälla, och det kan upplevas som störande för omgivningen.

Måste du lämna hunden i bilen, se då till att bilen står i skuggan och att ventilationen är god. Lämna aldrig hunden i bilen under soliga och varma dagar. Hundar dör lätt av värmeslag.    

Plocka upp efter hunden

Du som rastar en hund är skyldig att plocka upp efter hunden på offentliga platser, enligt de lokala ordningsföreskrifterna. Det är polisen som är tillsynsmyndighet för lagstiftningen och de har även hand om ärenden om lösspringande och/eller bitska hundar.

Bortsprungen hund

Om din hund springer bort eller försvinner så ska du anmäla det till polisen så snart. Låt tatuera ett ID-märke i hundens öra, eller sätta in ett microchip under huden. Om du själv tar hand om en lösspringande hund så meddela ägaren omedelbart. Vet du inte vem ägaren är, kontakta polisen eller Svenska kennelklubben som har ägarregister över märkta hundar.

Kopplingsregler för hund

Du ska alltid ha din hund kopplad på torg, anlagda lekplatser, bollplaner, parker samt i naturreservat. Tikar som löper ska också alltid vara kopplade.

Ha alltid hunden under uppsikt

Även om du inte måste ha hunden i koppel ska du alltid ha uppsikt över hunden.

Under tiden 1 mars-20 augusti får inte din hund springa lös i marker med vilt.
För de flesta innebär det att hunden ska vara kopplad. En hund som inte förföljer vilt kan ändå skapa oro. Hund utan koppel ska därför omedelbart lyda vid tillrop och uppföra sig som om den vore kopplad.

Hundförbud

Hunden får inte tas med till offentliga badplatser under badsäsongen.

 

Sidan senast uppdaterad: 2020-07-03
Webbredaktör: Lena Johansson

Kontakt

Miljö- och byggkontoret

Tfn: 0240-66 00 00

E-post: miljobygg@smedjebacken.se

Besöksadress:                   Malmgatan 14, Smedjebacken