Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Höns

Att ha några hönor i sin trädgård och samtidigt ha möjligheten att få egenproducerade ekologiska ägg är något som många tycker är trevligt.

Vad gäller om jag vill ha höns i tätbebyggt område?

 

Om du vill hålla höns i tätbebyggt och/eller detaljplanerat område behöver ni i dagsläget inte ha något tillstånd från kommunen. 4-5 höns går bra att ha även i tätbebyggda områden. Undvik att ha tuppar i tätbebyggde områden. Tupparnas galande låter både högt och ofta, och kan bli en stor källa till irritation hos grannarna.

Hönsen behöver både hönshus och en bur ute i anslutning till hönshuset. Om du tänker ha hönsen frigående i trädgården bör du kunna kontrollera att de inte går över och hälsar på i grannens trädgård. Höns är allätare och kan därför picka i sig allt de hittar i trädgården.

Du bör prata med dina grannar innan du skaffar hönsen, så att du vet att de inte har några invändningar mot det. Om någon av grannarna lämnar in klagomål till miljö- och byggkontoret på hönsen, är vi skyldiga att kontrollera om klagomålet är befogat eller inte. Om klagomålet är befogat, kan du både bli skyldig att betala för nedlagd handläggningstid, och dessutom få rätta till det som klagomålet avser.

 

Sidan senast uppdaterad: 2020-05-25
Webbredaktör: Lena Johansson

Kontakt

Miljö- och byggkontoret

Tfn: 0240-66 00 00
E-post:miljobygg@smedjebacken.se